KreditvärdighetLånföretagRäntor

Värdefulla tips när du tar ett lån

Ett lån kan vara perfekt att ta för att kunna betala en oförutsedd kostnad eller för att köpa något du inte har råd att betala direkt. Det viktiga är att göra en plan för hur du ska betala tillbaka alla pengarna som du lånar plus räntan och eventuella avgifter.

När du ska göra ett större inköp och inte har tillräckligt med pengar kan du välja att ta ett lån. Det finns olika lån som du kan ta för olika typer av inköp. Privatlån eller så kallade blancolån är vanliga att ta för exempelvis billån, resor eller för en renovering. Privatlån är lån utan säkerhet. Det finns även sms-lån och snabblån. Sms-lån och snabblån lämpar sig dock bäst till mindre saker som du ska köpa och som du kan betala tillbaka inom en månad. Det viktiga är att hitta ett lån som passar bäst för din situation. Förutom privatlån och snabblån finns det även billån och bostadslån.

Ha koll på räntan och avgifterna

Tricket för att kunna ta ett bra lån är att göra det smart och genomtänkt. När du tänker igenom saker och ting innan du lånar pengar minskar du risken att få en baksmälla i form av dyra avgifter och skyhöga räntor. Det viktigaste när du tar ett lån är att du är trygg med att du kan betala tillbaka lånet utan problem.

Jämför olika långivare

Det är en fördel att jämföra olika långivare innan du tar ett lån. På så sätt kan du hitta lånet som har bäst villkor och den bästa räntan. Det är oftast värt att lägga ner lite tid på att kolla på olika alternativ. Räntor kan exempelvis skilja sig väldigt mycket åt mellan olika långivare. Tänk dock på att varje gång du ansöker om ett lån tas en kreditupplysning. Det är inte bra för din kreditvärdighet om det syns att du har ansökt om många lån. Du kan komma undan det genom att gå genom en låneförmedlare. En sådan kan ge dig erbjudande från flertalet långivare men det tas endast en kreditupplysning. Du kan även spara tid genom att hitta ett lån genom en låneförmedlare.

Samla ihop alla lån till ett

Om du har lån sedan tidigare kan det vara en god idé att samla dessa i ett stort lån för att få en bättre kreditvärdighet. Ju bättre kreditvärdighet du har desto bättre ränta och villkor kan du få. Att ha flera smålån och krediter är inte fördelaktigt. Tänk även på att kreditkort påverkar kreditvärdigheten. Därför är det bra att endast ha ett sådant.

Bestäm hur återbetalningen ska ske

Det mest betydelsefulla när du tar ett lån är att ha kontrollerat din ekonomi så att du har möjlighet att betala tillbaka hela lånet plus räntan. Det kostar att låna pengar så det är viktigt att ta med det i beräkningarna när du tar ett lån. Det bästa är att göra en budget så att du har stenkoll på hur du ska göra med återbetalningen. Det minskar risken för att din ekonomi ska bli ansträngd.